29/09/2023

Date

26 sep 2021
Expired!

Time

Svi dani

26. SEPTEMBAR- dan čistih planina

Planina je uzvišenje na Zemljinoj površini koje je nastalo kao rezultat aktivnosti Zemljine kore i vidno se ističe u odnosu na okolni niži i zaravnjeni teren. Planina je uzvišenje više od 500 m. Planina je generalno strmija od brda. Postoje mnoge teorije o nastanku planina. Po najnovijim teorijama planine su nastale kao rezultat sudara velikih tektonskih ploča ili dejstva vulkana. Te sile mogu da lokalno podignu površinu Zemlje. Planine podležu eroziji tokom vremene dejstvom reka, vremenskih uslova, i lednika. Nekoliko planina su izolovani vrhovi, dok je većina njih deo ogromnih planinskih masiva.

Svake godine 26. Septembra obeležava se jedan veoma važan dan za planetu Zemlju i sve njene stanovnike. U pitanju je Svetski dan čistih planina. Ovaj datum trebalo bi da nas podseti koliko je važno da brinemo o prirodi i njenim raznolikostima. Svetski dan čistih planina, obeležava se već gotovo dvadeset godina. Obično se obeležava na način da se obavljaju ekološke aktivnosti poput akcija čišćenja, poseta prirodi i planinarenjem.Čistoća i očuvanost planina jako je bitna za sve nas, a na to nas podseća ovaj važan datum. Problem plastičnog otpada povećava se i stvara sve veće probleme kako našem okruženju, tako i nama samima. Vreme je da se trgnemo i učinimo da naše planine, a i sva ostala prirodna dobra budu upravo ono na šta naziv dana koji obeležavamo upućuje – čiste. Ovaj dan ljudi širom sveta obeležavaju već više od 20 godina i tako potvrđuju koliko bitnu ulogu imaju planine u našim životima.

Danas planinama prete nove opasnosti od globalizacije, urbanizacije i masovnog turizma. Naime, posebno su ugroženi izvori pijaće vode koji izviru u planinama, a od kojih zavisi više od polovine ljudske populacije. Klimatske promene takođe ugrožavaju njihova prirodna bogatstva.

The event is finished.