07/06/2023

Date

22 sep 2021
Expired!

Time

Svi dani

22. SEPTEMBAR- evropski dan bez automobila

Zagađenje vazduha postaje tema broj jedan tek kada reaguju naša čula – čulo vida i čulo mirisa. Grejna sezona i specifični vremenski uslovi doveli su do toga da zagađenje ovih nedelja možemo da vidimo i osetimo. Tek tada su se upalili alarmi. Ipak jedan vid zagađenja prisutan je u gradovima preko cele godine, čak i onda kada ga ne primećujemo neposredno a uzrok smo gotovo svi mi, odnosno svi mi koji posedujemo i vozimo motorna vozila. Neko manje, neko više… A žrtve smo svi koji udišemo takav vazduh.

Reč je o danu tokom kog bismo trebali da obavimo sve obaveze i zadatke, bez upotrebe automobila, odnosno pešice, vožnjom bicikla ili korišćenjem javnog prevoza. Obeležavanje Svetskog dana bez automobila ima za cilj podizanje svesti javnosti o opasnosti od prevelikog zagađenja životne okoline, ukazivanje na sve ozbiljnije klimatske probleme i sve veću štetu koju pravimo ozonskom omotaču, kao i promovisanje ekološkog i zdravog načina života.

Ideja je ustanovljena tokom naftne krize 1973. godine, ali je inicijativa za obeležavanje ovog dana pokrenuta tek 1994. Najveći zagađivači vazduha su automobili, kamioni, fabrike, elektroenergetska postrojenja i domaćinstva koja se greju na drva, ugalj i naftu.

The event is finished.