12/07/2024

Klimaton 2021

Na ovogodišnjem Klimatonu predsednik naše organizacije Saša Alempijević, ponovo je uzeo učešća na globalnom događaju koji se odigrava u Beogradu i zauzeo 2. mesto (sa svojim A timom) najinovativnijih ideja i rešenja po pitanju Ekoloških problema i klimatskih promena.

Nakon dva dana Klimaton hakatona 27. i 28 . novembra, izdvojili su se tim ”Green Pin” sa prvonagrađenim projektom ”BezOgradizacija”, drugonagrađeni ”A tim” sa projektom “Meet the heat”, te trećenagrađena ”Eko Družina” sa projektom ”Eko škola”.
Takmičari su radili na boljem i bržem razvoju prirodom bazirana rešenja, razvoj zelene infrastrukture, cirkularnu ekonomiju, servise ekosistema, digitalne servise pametnog grada, te crowdsourcing i rad sa zajednicom.
Člnovi ”A tima”, koji su se upoznali na samom događaju, pored Saše činili su Maja Kizić, Ivana Stolić i Voja Jović. To što se nisu poznavali, niti imali spremnu ideju, za razliku od većine drugih timova, „A tim“ nije sprečilo da formira predlog vredan druge nagrade. Presudan je bio jedan poen koji je prvonagrađenom timu dodeljen zbog veće angažovanosti u „enrdžajzerima“ i sličnim aktivostima.
Klimaton je najveća kolektivna klimatska akcija koja se održava u preko 200 gradova u 65 zemalja na svim kontinentima.
Klimaton Beograd organizuje ChaOS uz podršku Grada Beograda, Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Privredne komore Srbije i mnogih drugih partnera.