23/04/2024

Formulu izračunaj zdravljem se naoružaj – Užice

U okviru projekta „Formulu izračunaj zdravljem se naoružaj“ koji realizuje Naučni klub RCU uz podršku Centra za promociju nauke iz Beograda danas u OŠ Nadai Matić iz Užica, realzovane su radionice za učenike četvrtog razreda.

Kroz projekat „Formulu izračunaj zdravljem se naoružaj“ upoznajemo učenike sa principima zdrave ishrane kroz sticanje znanja o sastavu i energetskoj vrednosti namirnica. Nakon uspešno aktivnosti, učenici su u stanju da: navode osnovne sastojke namirnica i objašnjavaju njihov značaj i ulogu u ljudskom organizmu; navode posledice nedovoljnog ili prekomernog unošenja pojedinih sastojaka namirnica i bolesti do kojih one dovode; definišu energetsku vrednost namirnica; računaju lične dnevne potrebe za hranom i formiraju odgovarajući jelovnik; navode opasnosti od konzumiranja „brze hrane“ Ove radionice omogućavaju učenicima da usvoje funkcionalna znanja,  a učiteljima ovaj projekat može poslužiti kao ideja da nešto slično urade sa svojim đacima i obogate nastavu na svojim časovima.

Autori ovih radionica su clanovi Zelenog mira Srbija, i to Milena Živković, student doktorskih studija fizike, Aleksandra Živadinović, profesor matematike i Saša Alempijević, master biolog.

[envira-gallery id=“1137″]