15/06/2024

Dan energetske efikasnosti

Potreba za recikliranjem, korišćenjem obnovljivih i čistih izvora energije, kao i koncept održivog razvoja danas su sve prisutniji zbog želje da se očuva životna sredina. Energetska efikasnost, odnosno ušteda i pametno korišćenje energije kako bi se sprečilo globalno zagrevanje je nešto čemu svaki pojedinac može da doprinese. Na primer, ugasite svetlo u prostorijama u kojima ne boravite, zamenite obične sijalice štedljivim, isključite aparate koje ne koristite.

Srbija troši dvostruko više energije od svetskog proseka, a čak šest puta više od nekih zemalja Evrope, zbog čega nema mnogo razloga za slavlje na Svetski dan energetske efikasnosti. Tako je bar bilo 2012. godine. A da li se šta promenilo u ove tri godine teško je reći.

Za energetsku efikasnost važno je imati izolovane stanove, baviti se takozvanom zelenom gradnjom, koja podrazumeva uštedu oko 20 odsto energije, a pre svega podići svest građana o neophodnosti štednje energije.

Domaćinstva su najveći rasipnici, ali dosta energije se izgubi i u fabričkim halama i saobraćaju. Domaći propisi moraju se uskladiti sa zahtevima Evropske unije.

Postoji nekoliko velikih razloga koji podstiču mere energetske efikasnosti, odnosno štednju energije:

1. ekonomsko-finansijski
2. velika primarna potrošnja energije
3. tehnički zastarela energetska rešenja
4. zaštita životne sredine