15/06/2024

Dan „Planete Zemlje“-Čišćenje Spomen parka Metino Brdo

Juče je bio dan,, Planete Zemlje“ koji je ključni za našu organizaciju i ono čime se primarno bavimo, ali smo ga mi obeležili neprimetno, baš zato što je to samo još jedan datum u kalendaru. Tada svi pohitaju i govore o tome, tada svi imaju predloge i rešenja, ali naša planeta živi svih 365 dana u godini i svaki dan joj je dragocen. Uživanje i prelepi prizori po prirodi i nebu bez prisustva čoveka ukazuje koliki je zapravo njegov uticaj na nju! Corona virus novi zaštitnik prirode kako su je mnogi nazvali. Ali Uprkos Corona virusu, ne savesnost naših građana je na vrhuncu. Divlje deponije niču na svakom uglu, najpodložnija su izletišta i zelene površine gde usled lepog vremena ljudi najviše provode vreme kada su van izolacija. Kako mere zabrane popuštaju tako je situacija sve Alarmantnija! Volonteri naše organizacije Zeleni mir Srbija su danas kroz jednu Inkluzivnu akciju očistili veliku površinu Spomen parka na Metinom brdu u Kragujevcu. Uvideli su još nekoliko problematičnih lokacija gde bi nam trebalo još volontera, medjutim zbog trenutne situacije ograničeni smo njihovim brojem. Sada se spremamo za još nekoliko ovakvih manjih akcija na sličnim mestima kako bi našim najmlađim sugrađanima obezbedili lepu sliku i bezbednu igru u prirodi. Roditelji ce moći da uzivaju u igri svojih mališana koji su sada daleko bezbedniji.
Apel sugrađanima da obrate pažnju na njihov uticaj na prirodu i da budu ekološki svesni i odgovorni za svoje smeće. Akcija je izvedena u nekoliko etapa:sagledavanje terena i raspodela
separacija otpada polivanje sadnica, koje ce se nastaviti i narednih dana odnošenje otpada u odgovarajuće kontejnere. Predaja čepova – – prikupljen balon čepova koji će se donirati Udruženjima za akciju Čep za Hendikep Hvala ovim Divnim i malim ljudima koji daju Veliki doprinos našem društvu i planeti!
[envira-gallery id=“101″]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *